Комисията по културата и медиите към Народното събрание подкрепи на днешното

...
Комисията по културата и медиите към Народното събрание подкрепи на днешното
Коментари Харесай

Комисията по култура прокара в парламента 50% квота за бг музика

Комисията по културата и медиите към Народното събрание подкрепи на днешното си съвещание по-високите квоти за българска музика в ефира на публичните медии БНТ и БНР. Предложението, обвързвано с смяна в Закона за радиото и малкия екран, беше признато на първо четене с 10 гласа за и двама въздържали се, заяви Българска телеграфна агенция.

Промените плануват най-малко 50 на 100 от общото годишно време, предопределено за лъчение на музикални творби във всяка от политематичните стратегии на националния публичен снабдител на аудио-визуални медийни услуги да е предопределено за музикални творби и музикални звукозаписи на български език, основани от български създатели. Това гласи текстът на законопроекта, импортиран от народни представители на партия " Възраждане " и подсилен в общественото пространство от редица български поп реализатори.

В дневния часови пояс - сред 6:00 и 20:00 ч., квотата е даже по-висока - 60% от предаваните музикални произведения би трябвало да са на български език, основани от български създатели. Това значи, че квотата няма да пази песни на български създатели и реализатори, изпети на британски (или различен език), нито кавъри на непознати композиции с български текст и осъществяване.

Във вечерните и нощните часове - от 20 ч. до 6 ч. сутринта, се изискват още веднъж 50 на 100. 

Най-малко 10 на 100 от тези творби би трябвало да са нови, т.е. не би трябвало да са излъчвани по националните публични снабдители на радиоуслуги преди повече от 5 години, се планува още в законопроекта.

Предстои гласоподаване на квотите в пленарна зала. 

Очаквайте детайлности.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР